Blog

In deze blog deel ik mijn kennis van yoga.

B.K.S. Iyengar, Yoga als Levenskunst

... die het ons mogelijk maken het leven te leiden waar we naar streven: een achtenswaardig leven; zuivere, eerlijke menselijke relaties; hartelijkheid en broederschap; vertrouwen; onafhankelijkheid; blijdschap om het geluk van anderen; en gelijkmoedigheid in het aangezicht van onze eigen tegenslagen.”

“We hebben voldoening, rust, kalmte en onzelfzuchtigheid nodig, kwaliteiten die men moet verdienen. Het is asana (yogahouding) die ons de fysiologie van deze deugden leert.”

“Echte concentratie (dharana) is een ononderbroken draad van gewaar zijn.”

“In een perfecte asana (yogahouding), die meditatief wordt uitgevoerd en met een voortdurend onderhouden stroom van concentratie, neemt het zelf (de totaliteit van ons gewaar zijn in een natuurlijke staat van bewustzijn) zijn volmaakte vorm aan en de integriteit ervan is onberispelijk…”

“… als je een heleboel leert van weinig dingen, zul je op een dag iets groots weten.”

“Mijn asana (yogahouding) is meditatief en mijn beoefening van pranayama (ademhalingsoefening) is devotioneel.”

“… voor een yogi (of zeker ook voor een taoïstische meester of zenmonnik) ligt het pad van de geest geheel in het domein van de natuur.”

“In feite is het hele idee van een spiritueel pad een verkeerde benaming. Hoe kun je uiteindelijk naar iets toe bewegen dat, zoals de Goddelijkheid, per definitie al overal aanwezig is? Een beter beeld is misschien dat als we ons huis voldoende schoon en netjes maken, we op zekere dag kunnen merken dat de Goddelijkheid daarin al die tijd al aanwezig was.”


Uit: B.K.S. Iyengar, 2007, Yoga als Levenskunst, Altamira-Becht

De docent


Ik ben Vincent Botella (1968). In 1997 begon ik yoga te beoefenen bij Charles Hond in Rotterdam. Bij hem maakte ik gedurende vijf jaar diepgaand kennis met yoga volgens de methode van B.K.S. Iyengar, een veeleisende en zeer precieze vorm van yoga. Alhoewel er ontzettend goede kanten aan deze vorm van yoga zitten, lag voor mij de nadruk uiteindelijk te veel op wilskracht en perfectionisme. Na die vijf jaar heb ik gedurende elf jaar mijn eigen intuïtieve vorm van yoga voortgezet, waarin lichaamsbewustzijn belangrijker is dan wilskracht.

In die elf jaar cultiveerde ik enerzijds mijn gevoeligheid voor subtiele energie met behulp van qigong (oud-Chinese energieoefeningen) en meditatie. Anderzijds versterkte ik mijn lichaam met functional fitness, dat wil zeggen, fitness zonder apparaten. Aandacht en gevoeligheid gaan voor mij vanzelfsprekend samen met concrete kracht en uithoudingsvermogen.

Deze combinatie van activiteiten bracht me uiteindelijk tot Power Yoga, een vorm van bewust lichaamswerk en –training, die subtiliteit en precisie combineert met pure kracht en lenigheid. Ik behaalde in 2013 mijn docentendiploma Power (Ashtanga) Yoga bij Tonnie Goes in Montfoort en ontwikkelde daarop mijn eigen vorm van Power Yoga.