Blog

In deze blog deel ik mijn kennis van yoga.

Yoga, krachttraining en cardiofitness

Ik heb zelf in het verleden veel cardio gedaan en vond het heerlijk. Om die reden ben ik het nog een hele tijd naast de yoga blijven doen. De noodzaak verdween echter wel, naarmate ik beter werd in yoga. Ik bedoel met ‘beter’ niet leniger, maar dat ik beter doorkreeg wat ik moest doen in de houdingen, het zogenaamde ‘werken’ in de houdingen. Dan ontdek je pas waarom ze het ‘power’ yoga noemen. Het heeft echter even tijd nodig voordat je mentaal, maar ook lichamelijk, door hebt wat de bedoeling is. Toen begon ik te merken dat ik van power yoga niet alleen leniger (wat wel te verwachten is), maar vooral ook sterker werd en een beter uithoudingsvermogen kreeg. Dat had ik echt niet verwacht toen ik ermee begon, daarom ook bleef ik kracht- en cardio oefeningen daarnaast doen in het begin.

Toen de Britten westerse sport naar India brachten, was yoga het antwoord van de Indiers daarop. Op basis van traditionele oefeningen, stelden ze een ijzersterke verzameling oefeningen samen om lichaam en geest te versterken. Daar zat veel krachttraining bij die, toen de yoga later naar het westen overwaaide, er bijna helemaal uit is gehaald. Dat is zonde, want er zitten prachtige, effectieve oefeningen bij waar je heel sterk van wordt, zonder dat je er een enorm spiervolume van krijgt. Gelukkig zijn in Power Yoga veel van deze oefeningen teruggekeerd.

De docent


Ik ben Vincent Botella (1968). In 1997 begon ik yoga te beoefenen bij Charles Hond in Rotterdam. Bij hem maakte ik gedurende vijf jaar diepgaand kennis met yoga volgens de methode van B.K.S. Iyengar, een veeleisende en zeer precieze vorm van yoga. Alhoewel er ontzettend goede kanten aan deze vorm van yoga zitten, lag voor mij de nadruk uiteindelijk te veel op wilskracht en perfectionisme. Na die vijf jaar heb ik gedurende elf jaar mijn eigen intuïtieve vorm van yoga voortgezet, waarin lichaamsbewustzijn belangrijker is dan wilskracht.

In die elf jaar cultiveerde ik enerzijds mijn gevoeligheid voor subtiele energie met behulp van qigong (oud-Chinese energieoefeningen) en meditatie. Anderzijds versterkte ik mijn lichaam met functional fitness, dat wil zeggen, fitness zonder apparaten. Aandacht en gevoeligheid gaan voor mij vanzelfsprekend samen met concrete kracht en uithoudingsvermogen.

Deze combinatie van activiteiten bracht me uiteindelijk tot Power Yoga, een vorm van bewust lichaamswerk en –training, die subtiliteit en precisie combineert met pure kracht en lenigheid. Ik behaalde in 2013 mijn docentendiploma Power (Ashtanga) Yoga bij Tonnie Goes in Montfoort en ontwikkelde daarop mijn eigen vorm van Power Yoga.